Kaleva Cup 2021 Ajax T09
Julkaistu: 31.08.2021 08.31

Turnaukseen valmistautuminen meni vaikeaksi, kun maalivahti Elli Sikkilä ja luotto toppari Silja Järvelä joutuivat jäämään pois karanteenin vuoksi. Pyydettiin myös apuja vuotta nuoremmista, mutta sieltä pyytämämme pelaajat Alisa, Minea, Minni ja Emma eivät päässeet osallistumaan, koska kahdelle oli määrätty karanteeni ja kaksi muuta olivat kipeänä. Turnauspäivänä perjantaina tuli myös tieto, että Olivia Huuki on telonut nilkkansa, eikä täten pysty osallistumaan turnaukseen. Lähtökohdat turnaukseen ei aivan parhaat, mutta eiköhän lähdetä 12 pelaajalla pelaamaan peli kerrallaan. Emme olleet pelanneet tulevia vastustajia vastaan pitkään aikaan, koska vastustajat pelaavat tyttöjen piirisarjaa ja me olemme pelanneet poikien piirisarjaa, joten emme tienneet vastustajien tasosta juuri mitään.

Ensimmäinen peli OHF/Mustaa vastaan. OHF antoi todella kovan vastuksen. Ajaxin tytöillä oli selvästi jäänyt päälle poikien pelistä johtuva ainainen kiire. Tämä näkyi niin, että aina kun saatiin pallo, niin tehtiin liian nopeita ratkaisuja, vaikka ei olisi ollut kiire. Saatiin peli jotenkin kontrolliin ja Iita Rautiainen pääsi laittamaan pallon vastustajan verkkoon, kun 18 minuuttia oltiin pelattu. OHF pääsi tasoittamaan 1-1 pelin loppuhetkillä ja nämä jäikin loppulukemiksi.

Seuraavaan peliin tuli tutumpi Limingan Pallokarhut. Tiedettiin LiPK:in vaarallisuus ja varsinkin Amalia Syrjän, joka tekikin maalin, kun oli pelattu 12 minuuttia. Taas vuorostaan me saimme tehtyä tasoitusmaalin ottelun loppuhetkillä, kun Mira Marttila onnistui laittamaan pallon vastustajan maalivahdin selän taakse.

Perjantain pelit pelattu tasapeleinä ja tästä alkoikin ajatustyö, millä ja miten saamme parannettua peliä ja ennen kaikkea miten autetaan pelaajia suoriutumaan omalla maksimitasolla. Muutamalle pelaajalle, jotka tuntui alisuoriutuvan, pidettiin kahdenkeskinen juttutuokio, jossa koitettiin ottaa paineista johtuvaa taakkaa pois harteilta.

Lauantai koitti ja päivän ensimmäinen peli oli Kajaanista tullutta Fc Wimmaa vastaan. Pelissä oli panosta, koska tämä oli pakko voittaa, jos mieli päästä välieriin. Wimma tiedettiin avaavan käytännössä aina pitkällä, joten meidän strategia oli vetäytyä aina omalle kenttäpuoliskolle silloin, kun Wimman maalivahdilla oli pallo. Tämä osoittautui hyväksi, koska Wimma alkoikin avaamaan lyhyellä. Näissä pystyimme antamaan painetta vastustajalle ja riistämään pallon. Näistä yksi tilanne oli ylitse muiden, kun Venla Kehusmaa sai tehtyä maalin, joka siivitti Ajaxin todella tärkeään voittoon. OHF:n ja LiPK:in lopputulos taas auttoi niin, että Ajax oli lopulta lohko ykkönen. Muutenkin peli näytti paljon paremmalta, mitä edellisen päivän pelit. Nyt on Ajaxin tytöt herännyt turnaukseen.

Välierissä asettui vastaan HauPa, jossa tiedettiin pelaavan kaksi todella taitavaa tyttöä Miona Selkälä ja Aino Hintsala. Nämä kaksi pelaaja olivatkin meillä merkattuna koko ajan. Peli oli todella tasaväkinen, jossa mentiin päädystä päätyyn, mutta varsinaisia selkeitä maalipaikkoja ei saanut kumpikaan. Peli päättyi 0-0 ja finaaliin menijä piti ratkaista rangaistuspotku kilpailulla. Meiltä laukojiksi valikoitui Iita Rautiainen, Cecilia Myllyoja ja Venla Kehusmaa. Jokainen tälläsi pallon verkkoon ja ottelun sankariksi nousi meidän maalivahti Sara Ahvenjärvi, joka torjui yhden HauPan vedon. Tämä tärkeä torjunta vei Ajax-Sarkkirannan Kaleva Cupin finaaliin.

Finaalissa asettui vastaan meille nyt jo tuttu OHF/Musta. Peli polkaistiin käyntiin ja OHF pääsi vähän niskanpäälle. Ei mennyt kuin viisi minuuttia, niin OHF:än Silvia Ervasti kuljetti väkevästi pallon meidän päätyyn ja pelasi pallon maalin eteen, johon oli hiipinyt Emma Malinen. Emma pääsikin käytännössä laittamaan pallon tyhjään maalin, 1-0 OHF:lle. Tästä kuusi minuuttia eteenpäin, niin sama kaksikko teki melkein identtisen maalin ja näin OHF jo 2-0 johtoon. Puoliajalla ensimmäinen ohje, että topparit ei jätä Emma Malista missään kohtaa yksin ja Mintun pitää seurata Silviaa koko toisen puoliajan. Toinen ohje oli, että fyysisyyttä paljon enemmän, ajetaan kylkeen kiinni rohkeasti. Kolmas ohje, että keretään kyllä tasoittamaan peli, kun vaan saadaan vietyä näiden kahden vastustajan pelaajan pelitila pois. Luottakaa itseenne ja omaan taitotasoon ja ennen kaikkea kukaan ei anna nyt periksi vaan painetaan täysillä loppuun asti.

Toinen puoliaika lähtikin liikkeelle meidän hallinnassa. Kerettiin viisi minuuttia pelata, kun Iita veivasi kolmen pelaajan läpi ja laittoi pallon OHF:n verkkoon, todella tärkeä kavennus puoliajan alkuun. Siitä alkoikin hurja taistelu kelloa vastaan. Kaksi minuuttia pelikellossa aikaa, kun Iita karkasi yksin läpi ja yritti sijoittaa pallon alakulmaan. Pallo osui maalin tolpan sisäpuolelle ja jotenkin kaikkia fysiikanlakeja kumoten pyöri maaliviiva pitkin ohi toisen tolpan ja siitä vasta pelikentältä ulos. Nyt tuntui, että epätoivo valtaa pelaajat. Tässä kohtaa valmennus aloitti valtavan huutokannustus pauhaamisen, jotta pelaajat saisivat vielä puristettua sen viimeisen yrityksen. Peliaika tuli täyteen, kun Minttu heitti pitkän sivurajan Iitalle, Iita sai kuljetettua vastustajan päätyyn, mutta vielä vastustajan toppari sai tökättyä pallon sivurajasta yli. Aikaa vastaan taistelu jatkui. Iita heitti nopeasti Cecilialle, Cecilia sai pelattua Alinalle, Alina jatkoi Venlalle ja Venla ampui todella tarkan vedon yläkulmaan. Näin Ajax-Sarkkiranta sai, kuin saikin kammettua tasoihin ajassa 40+1 ja Kaleva Cup mestaruus ratkotaan rangaistuspotku kilpailulla.

Minttu Myllyaho kapteenina asettui ensin pallon taakse, pilli soi ja Minttu laittoi tarkan vedon oikeaan yläkulmaan. Seuraavaksi OHF:n vuoro kokeilla, mutta vastassa oli kivenkova Sara Ahvenjärvi. Pilli soi ja OHF:n pelaaja koitti sijoittaa pallon vasemmalle alas, mutta Sara oli mukana vedossa ja sai torjuttua vedon. Seuraavaksi Cecilia Myllyoja kävi tyylittelemässä todella kovan vedon ihan yläkulmaan. OHF pääsi myös tekemään maalin seuraavassa vedossa. Kolmantena Ajaxin laukojana lisäajalla maalin tehnyt Venla Kehusmaa otti harteilleen valtavan paineen astellessa pilkulle. Jos tämä menee, niin Ajax-Sarkkiranta T09 ottaa seurahistorian ensimmäisen Kaleva Cup voiton tyttöjen sarjassa. Pilli soi, Venla odottaa noin kolme sekuntia, muutaman askeleen vauhti, napakka laukaus ja pallo menee maalivahdin kainalon alta maaliin. Huutoriemu valtaa koko Heinäpään, kun Ajax-Sarkkiranta T09 tekee historiaa. Kultamitalit kaulaan ja pokaali taivasta kohti huudon kera.

Iita Rautiainen valittiin turnauksen parhaaksi keskikenttä pelaajaksi ja valittiin myös tähdistökentälliseen.

Koko joukkue teki valtavan työn ja nosti tasoaan koko turnauksen ajan.