Ajax vastaanotti palkintolahjoituksen sotaveteraaneilta
Ajax-Sarkkiranta ryJulkaistu: 29.04.2024 12.50

Ajax vastaanotti palkintolahjoituksen sotaveteraaneilta

Ajaxin ensi syksyn jalkapallokauden päättäjäisissä jaetaan uusi palkinto. Kaveria ei jätetä -palkinto annetaan esimerkilliselle joukkuepelaajalle, joka saa Pohjan Pallo -nimisen kiertopalkinnon vuodeksi haltuunsa. Palkinto lahjoitettiin seuralle Sotainvalidien veljesliiton Pohjois-Pohjanmaan piirin jäämistöstä. Luovutus tapahtui veteraanipäivän juhlassa Kempeleen Pyhän Kolminaisuuden kirkossa lauantaina.

Siniristilippu liehui lauantaina salossa kansallisen veteraanipäivän kunniaksi. Päivää on vietetty vuodesta 1987 lähtien. Esityksen perinteen aloittamisesta teki silloinen pääministeri Kalevi Sorsa ja päätöksen vahvisti puolustusministeri Veikko Pihlajamäki.

Suomi taisteli itselleen vapauden ja säilytti itsenäisyytensä kolmessa vuosina 1939-45 käydyssä sodassa. Veteraanipäivän ajankohdaksi vahvistui päivä, jolloin aseet vaikenivat Lapin sodassa.

Sodat jättivät jälkeensä aineellista tuhoa sekä fyysistä ja henkistä kärsimystä. Urheilu ei jäänyt osattomaksi seurauksista. Sadat urheilijat viettivät uriensa parhaat vuodet rintamalla. Moni jäi sille tielle, toiset palasivat takaisin pysyvästi vammautuneina.Sodissa saamistaan vammoista huolimatta suurimmalla osalla palo urheiluun säilyi. Pommit tai luodit eivät saaneet kilpailuviettiä tuhottua.

Sotien jälkeen Suomeen perustettiin erilaisia sotaveteraanijärjestöjä. Niiden harteilla oli organisoida monenlaista veteraaneita tukenutta toimintaa, johon esimerkiksi kuntoutuksen lisäksi kuului liikunta ja urheilu. Yksi näistä perustetuista järjestöistä oli Sotainvalidien veljesliitto ja sen aluejärjestö Pohjois-Pohjanmaan piiri.

Viimeisen sodan päättymisestä on pian kulunut 80 vuotta. Ajan kuluminen on tarkoittanut myös veteraanien määrän vääjäämätöntä vähenemistä, minkä vuoksi moni veteraanijärjestö on ajanut toimintansa alas. Sotainvalidien veljesliiton Pohjois-Pohjanmaan piiri on myös lakkauttanut itsensä.

Lakkauttamisten myötä järjestöiltä on jäänyt jälkeensä rahan ja kiinteistöjen lisäksi myös monenkirjava valikoima esineistöä. Näin on käynyt myös Sotainvalidien veljesliiton Pohjois-Pohjanmaan piirille, jonka kokoelmiin on kuulunut mm. lukuisa määrä erilaisia palkintoja. Yksi niistä on Pohjan pallo, joka oli 1940- ja 1950-luvuilla Oulun ja Kokkolan välisen sotainvalidien jalkapallo-ottelun kiertopalkinto. Ensimmäisen kerran E. Raunion lahjoittamasta palkinnosta pelattiin vuonna 1946.

Kaupunkiottelua ei ole järjestetty enää vuosikymmeniin. Nyt, kun Veljesliiton paikallinen piirikin on lakkautettu, palkinto oli jäämässä ilman kotia. Piirin viimeisten toimijoiden kesken sovittiin, että Pohjan Pallo luovutetaan Ajax-Sarkkirannalle kiertämään esimerkillisen joukkuepelaajan Kaveria ei jätetä -palkinnoksi.

Pohjan pallo luovutettiin Ajax-Sarkkirannalle Kempeleen Pyhän Kolminaisuuden kirkossa lauantaina järjestetyssä veteraanipäivän juhlassa. Palkinnon vastaanotti Ajax-Sarkkiranta ry:n puheenjohtaja Ville Rautio. Lakkautetun järjestön puolesta sen luovuttivat puheenjohtaja Pentti Jouppila ja hallituksen jäsen Pertti Sankilampi.

Myös pesäpalloseura Kempeleen Kiri sai vastaavan palkintolahjoituksen.

Ajax-Sarkkiranta ry

Y-tunnus: 2121373-4

Kurikkahaantie 7, 90440 Kempele

p. 050 3219980

toimisto(at)ajaxsarkkiranta.fi


- REILU PELI, REILU KAVERI -